Extra mini college door Gied ten Berge

Extra minicollege op donderdag 30 mei door Gied ten Berge
Europa een katholiek, christelijk en humanistisch vredesproject?

Wij zijn blij dat Gied ten Berge, socioloog en theoloog vanuit zijn 35 jaar ervaring bij de Vredesbeweging IKV en PAX Christi in dit extra college met ons wil ingaan op actuele vragen van oorlog en vrede en van democratie en gerechtigheid in Europa. 
Deze tijden schudden ons op, we worden beproefd, zou Augustinus zeggen, want ‘de tijden’, dat zijn niet alleen de anderen, dat zijn we ook zelf. Ze doen een groot beroep op het vermogen van de onderscheiding der geesten.

Overal zien we vandaag in het denken over de samenleving, oude spoken in nieuwe gedaanten terugkeren. Het is een illusie, dat een samenleving de boze geesten van het verleden zomaar de baas zou kunnen worden. Dat vraagt continu om extra bewustwording. Juist nu in aanloop naar de Europese verkiezingen van begin juni.  Daar zal het in dit college over gaan.

De nabespreking van dit college zal plaats vinden aan de hand van een aantal vragen:

  1. Wat betekent Europa in jouw eigen leven? Voel je je alleen thuis in Nederland of ook elders in Europa?
  2. Wat hebben Europa, oorlog en vrede met elkaar te maken? Ervaar je Europa als een ‘vredesproject’ zoals de oprichters het zagen? Wordt dit vredesproject bedreigd? Wat moet het antwoord zijn?
  3. Wat hebben Europa en democratie met elkaar te maken? Is voor jou Europa meer dan een economisch project? Staat de democratie onder druk?
  4. Wat kunnen kerken betekenen om positief na te denken over de toekomst van Europa?

Het college start om 20.00 uur, duurt ongeveer een half uur en worden gehouden op donderdag 30 mei in de Verrijzeniskerk Reigerskamp 611 Maarsenbroek. Het nagesprek duurt tot uiterlijk 21.30 uur.
Het college wordt rechtstreeks uitgezonden via kerkdienstgemist.nl/RK Verrijzenisgemeenschap Maarssenbroek. U kunt de colleges ook op een later tijdstip bekijken.

U bent van harte welkom.
Bob Smits