2e Advent, 6 December 2020

Het thema van Advent is dit jaar “Dicht bij het Licht”. Johannes heeft besloten om een boek te schrijven over Jezus. Deze week gaat hij naar de synagoge om over het Licht te lezen in de boeken van Mozes. Het gaat over het eerste Licht, dat God heeft geschapen op de eerste scheppingsdag.

In het verhaal van vandaag lezen we hoe God licht brengt in een wereld die op dat moment nog helemaal donker is. Eerst was de aarde leeg en verlaten. Overal was water, er was dus geen (droog) land. Het is een gure, onvriendelijke omgeving, waarin geen leven mogelijk is: zonder licht kan immers niets groeien.

Dan spreekt God: ‘Er moet licht komen.’ Het zijn Gods eerste woorden. En op zijn woord verschijnt het licht. Dit laat zien hoe machtig God is: als Hij spreekt, gebeurt het ook. Hoe het licht eruitziet, of wat de bron van het licht is, dat wordt hier niet verteld. Pas op de vierde dag maakt God de lichtbronnen: de zon, de maan en de sterren. Toch is het wel duidelijk dat God het licht maakt, het komt niet ergens anders vandaan. God ziet hoe mooi het licht is. In het Hebreeuws staat er tov. Dat betekent ‘goed’. Hier niet in de zin van moreel juist, maar als in: mooi, passend, zoals het bedoeld is. God maakt een duidelijke scheiding tussen het licht en het donker. Als je het zou mengen, wordt het schemerig. Dan kun je nog niet goed zien. In het licht krijg je zicht op de wereld die God voor ogen heeft. Het licht is helemaal mooi en goed, er is geen spoortje duisternis.

In 1 Johannes 1:5 staat over God hetzelfde: ‘God is licht. Er is helemaal geen duisternis in hem.’ Dan geeft God het licht zijn naam: dag. En daarna geeft hij pas een naam aan het donker, ook al was dat er eerder: nacht. Met het noemen van de dag en de nacht begint ook de tijd te lopen. ‘Het werd avond en het werd ochtend’, donker en licht: de eerste dag is geboren. Een paar scheppingsdagen later begint ook de geschiedenis van God met mensen. Steeds weer zie je in die geschiedenis de strijd tussen donker en licht. In Johannes 1:5 lees je over Jezus dat door Hem het licht het heeft gewonnen van het donker. Het scheppingsverhaal laat zien dat God al vanaf het begin zorgt dat het licht overwint.Klik op de plaatjes om de hele pagina’s (4) goed te kunnen zien en lezen.