Zondag 27 december 2020

Na de kerst gaan we op zondag 27 december verder met Psalm 150. In Psalm 150 staat centraal hoe je God kunt loven. De dichter lijkt bijna woorden tekort te komen in zijn enthousiaste oproep om voor God te zingen. God moet overal geprezen worden: in de tempel, maar ook in de hemel. Daarbij mag je elk instrument gebruiken: je eigen stem, je handen en je hele lichaam, en blaas-, slag- en snaarinstrumenten. In de Psalmen worden vaker instrumenten genoemd. Maar de laatste psalm eindigt met een heel orkest! En alleen als alles wat leeft samenwerkt – mensen, maar ook dieren – krijgt God de lof die Hij verdient.

Psalm 150 sluit het boek Psalmen af. Het is een uitbundige samenvatting van een centraal thema in dit boek: God loven. Het is ook de laatste psalm van het zogenaamde ‘dagelijkse Halleel’ (Psalm 146-150): een aantal psalmen waarin de dichter God prijst voor de manier waarop Hij voor de aarde, de mensen en zijn volk Israël zorgt.

Al deze psalmen beginnen en eindigen in het Hebreeuws met het woord halleluja. ‘Halleluja’ is een oproep aan de lezers om de naam van God te prijzen. Het bestaat uit de woorden hallelu en jah. Hallelu betekent ‘U moet eren’ of ‘U moet zingen’. Jah is een korte vorm van de vier letters J H W H, de Hebreeuwse manier om Gods naam te schrijven.

In Psalm 150 komt dat woord in het Hebreeuws zelfs dertien keer voor! God prijzen was een belangrijke taak van bepaalde groepen priesters: volgens 1 Kronieken 9:33 moesten de tempelzangers dag en nacht klaarstaan om te zingen in de tempel. Ook het volk wordt regelmatig opgeroepen om God te prijzen, en in Psalm 150 geldt die oproep zelfs voor de hele schepping. Er zijn nog meer halleel-psalmen: psalmen die in het Hebreeuws beginnen met het woord ‘halleluja’. Ze zijn in het bijbelboek Psalmen bij elkaar gezet: Psalm 113 tot en met 118, Psalm 135 en 136, en Psalm 145 tot en met 150. Sommige halleel-psalmen zijn heel belangrijk bij de grote joodse feesten: Pasen, het Wekenfeest en het Loofhuttenfeest. Andere worden dagelijks in de synagoge gelezen.


Klik op de plaatjes om de hele bladzijden goed te kunnen zien en lezen.